Akadálymentes épületelemek

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

 

 Épületelemek

A fogyatékkal élők számára az akadálymentes épületelemek fontos kellékek lehetnek.

Akadálymentes épületelemek

Az épületbe való bejutás megkönnyítése mellett az akadálymentesítés tovább folytatódik az akadálymentes épületelemek kialakításával. Ide kell érteni a korlátliftet, az emelőlapot, az akadálymentes mellékhelyiségeket vagy a gyengénlátók speciális berendezéseit. Mivel az akadálymentes korlátlift és az akadálymentes emelőlap kérdésével külön oldalon foglalkozunk, így az itt, az akadálymentes épületelemek oldalon elsősorban az utóbbi két témával foglalkozunk.

Akadálymentes épületelemek

A mozgás- vagy látáskorlátozottak számára kialakított akadálymentes épületelemek a rászorultak számára is lehetőséget teremtenek az eszközök rendeltetésszerű használatára. Az egyik legfontosabb az akadálymentes épületelemek közül a mellékhelyiség. Több speciális feltételnek kell megfelelnie. Az akadálymentes mellékhelyiség ajtaja kizárólag kifelé nyílhat, illetve a zárja kívülről is nyitható kell legyen. Ugyanakkor az akadálymentes épületelemek megfelelőségével összhangban az akadálymentes mellékhelyiség ajtajának megfelelő szélességűnek kell lennie ahhoz, hogy akár kerekesszékkel is át lehessen rajta haladni.

Akadálymentes épületelemek

A mellékhelyiség berendezései is az akadálymentes épületelemek kiépítésének speciális elvárásainak kell, hogy megfeleljenek. Így az akadálymentes szanitereknek megfelelően stabilnak kell lennie. Figyelembe kell venni, hogy az akadálymentes épületelemek esetenként nagyobb terhelésnek, nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint az egyéb épületelemek. A stabil és jól használható akadálymentes épületelemek mindegyike kicsit nagyobb, szélesebb és rendelkezik megfelelő kapaszkodó, illetve támaszkodó kiegészítőkkel. Lényeges szempont az is, hogy az akadálymentes épületelemek a falaktól vagy egyéb épületelemektől megfelelő távolságra legyenek, hiszen a fogyatékossággal élők esetenként nagyobb teret igényelnek a mozgásuk során.

Akadálymentes épületelemek

Az akadálymentes épületelemek közül a mosdókagyló is speciális kialakítást igényel. Közel lehessen hozzá menni, a kerekesszék is beférjen alá, ugyanakkor a csaptelepet könnyedén el lehessen érni, amely lehetőleg forrázásmentesen biztosítsa a meleg vizet. A tükör kivitelezése során is szükségszerű az akadálymentes épületelemek kiépítésének irányelveit betartani. A tükröt érdemes olyan magasságba pozícionálni, hogy akár ülő ember is kényelmesen viszontláthassa magát benne.

Akadálymentes épületelemek

További lehetőségek az akadálymentes épületelemek között a gyengénlátók speciális kiegészítői. A Braille tábla egy speciális dombornyomott információforrás a rászorulóknak. A sajátos kis dudorok az ujjak begyével jól kitapinthatóak és elolvashatóak annak, aki megtanulta a Braille ABC-t. Az akadálymentes épületelemek között a Braille tábla gyakran tűnik fel. Általában műanyag vagy fém alapanyagból készül, és finom megmunkálást igényel. A Braille tábla színe, mérete, alapja és persze a tábla is sokféle színből és sokféle megoldással készülhet, egyedi igény szerint.

Akadálymentes épületelemek

A kültéri akadálymentes épületelemek nagyobb gondoskodást igényelnek, azokat az időjárás ellen is védeni kell. Ugyanakkor fontos, hogy a beltéren elhelyezett akadálymentes épületelemek is megfelelően stabilak legyenek és alkalmazkodjanak a kicsit másfajta igénybevételhez. Az akadálymentes épületelemek tervezésében és kivitelezésében is szívesen segít vállaltunk, amely nagy gyakorlattal és számos referenciával rendelkezik ezen a téren.

A fogyatékkal élők, a mozgás- vagy látáskorlátozottak számára az akadálymentes épületelemek fontos, mindennapi kellékek lehetnek.

Hozzászólások lezárva.