Akadálymentes rámpa

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

 

 Rámpa

A szintkülönbség áthidalásának egyik eszköze az akadálymentes rámpa vagy feljáró.

Akadálymentes rámpa

Fogyatékossággal élők, kisgyerekes szülők, vagy idősek egyaránt igénylik a lépcsőfokok mellé készített rézsútos feljárót, az akadálymentes rámpa meglétét. Közintézményeknél, bevásárló létesítményeknél ráadásul az akadálymentesítésre vonatkozó jogszabály, az akadálymentes rámpa meglétét is előírja.

Akadálymentes rámpa

A kerekesszékkel közlekedők vagy babakocsit használó szülők egyaránt megkövetelik az akadálymentes rámpa kivitelezését a lépcsőfokok mellé. Ugyanakkor az akadálymentes rámpa csak bizonyos feltételek megléte esetén alakítható ki. Így a feljáró legfeljebb 1,8 m magasságot áthidaló szintkülönbség esetén végezheti el törvényszerűen a feladatát. E fölötti szintkülönbség esetén ez a fajta kisegítő lehetőség már nem használható, helyette személyemelőt vagy liftet kell kiépíteni.

Akadálymentes rámpa

Az akadálymentes rámpa kialakításának követelményei közé tartozik, hogy a rámpa előtt és mögött elegendő helyet kell biztosítani egy kerekesszék a megfordulásához. Ennek minimális mérete 1,5 m átmérőjű kör. Arra is figyelni kell, hogy a feljáró felületét úgy alakítsuk ki, hogy a kerekesszék minden kereke stabilan érintkezzen a rámpa felületével. Elfogadhatatlan olyan akadálymentes rámpa, amely lehetőséget ad a megcsúszásra vagy felborulásra. AZ akadálymentes rámpa két oldalán korlátot kell elhelyezni, amely megfelelően stabil és kényelmes kapaszkodást jelent a használók számára.

Akadálymentes rámpa

Az akadálymentes rámpa felületének kialakítására kizárólag stabil tapadást nyújtó, csúszásmentes bevonatok jöhetnek számításba. Beltéren elhelyezett akadálymentes rámpa esetében beváltak a csúszásmentes burkolólapok, de ezek fagyálló kivitelét akár kültéren is használhatjuk.

Akadálymentes rámpa

Az akadálymentes rámpa feladata a lépcső kiváltása az arra rászorulóknál, de ez nem jelenti feltétlenül, hogy a lépcső mellé kell telepíteni. Az akadálymentes rámpa kialakításakor a helyi körülményeket is szükséges figyelembe venni. Ha a rászorulók elsősorban autóval érkeznek, akkor az akadálymentes rámpa akár a parkolótól is indulhat, figyelembe véve, hogy az akadálymentes rámpa számára jelentősen hosszabb útszakasz szükséges ugyanakkora magasság áthidalására, mint a lépcső esetében.

Akadálymentes rámpa

Speciális, hordozható kivitelű akadálymentes rámpa is létezik, mobil akadálymentes rámpa néven. Ez olyan kis méretű és kis tömegű akadálymentes rámpa, amelyet aránylag könnyedén át lehet telepíteni egyik helyről a másikra, vagy akár egy személygépjárműben magunkkal is tudjuk vinni. A helyszínen a mobil akadálymentes rámpa alkalmazásával egyszerűen hidalhatunk át kisebb akadályokat. Fontos, hogy a mobil akadálymentes rámpa felülete is csúszásmentes legyen. Az anyagát tekintve a mobil akadálymentes rámpa lehetőleg könnyű, ugyanakkor erős és tartós (pl. alumínium) anyagból készüljön. Létezik összecsukható mobil akadálymentes rámpa is, amely kimondottan szállításra lett tervezve.

Akadálymentes rámpa

Az akadálymentes rámpa hasznos és szükségszerű az arra rászorulóknak. Tervezéskor és kivitelezéskor egyaránt figyelemmel kell lenni a létesítést szabályaira, hogy az akadálymentes rámpa hasznosan és sokáig be tudja tölteni funkcióját.

A kisebb-nagyobb szintkülönbség áthidalásának egyik tartós eszköze az akadálymentes rámpa vagy feljáró kialakítása.

Hozzászólások lezárva.