Akadálymentes emelőlap

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

 

 Emelőlap

Csekély helyet igényel a kisebb szintkülönbség áthidalására alkalmas akadálymentes emelőlap.

Akadálymentes emelőlap

Az akadálymentesítés nem csak segítség, de kötelességünk is, hogy mindenki számára megteremtsük az egyenlő esélyeket. A kisebb szintkülönbségek akadálymentesítése történhet rámpával, de amikor a rendelkezésre álló tér és a szintkülönbség ezt már nem teszi lehetővé, akkor gondolkodhatunk az akadálymentes emelőlap kiépítésén.

A mini liftként elképzelhető akadálymentes emelőlap helyigénye nagyon kicsi. Mindössze az emelőlap és a szerény gépészet részére kell helyet biztosítsunk. Az akadálymentes emelőlap megoldásával leggyakrabban már kiépített lépcsők mellett találkozhatunk. Olyan helyeken, ahol a rámpa kiépítésére nem áll rendelkezésünkre elegendő tér.

Az akadálymentes emelőlap működéséhez egy liftakna kialakítására van szükség. Ebben mozog felfelé és lefelé az emelőlap. A kerekesszékkel való ráállást megkönnyítendő az akadálymentes emelőlap egy felhajtást segítő felhajtólemezzel is el van látva. Ez ráadásul az akadálymentes emelőlap működése közben felhajlik, ezáltal a kerekesszék véletlenszerű legurulását megakadályozza.

Az akadálymentes emelőlap kivitelezésekor ügyelnünk kell arra, hogy az emelőlap megfelelő méretű legyen, kényelmesen elférjen rajta a szállítandó személy a járművével együttesen. Arra is figyelni kell, hogy az akadálymentes emelőlap mindkét végállásból hívható legyen. A kényelmes használhatóság miatt, az akadálymentes emelőlap előtt biztosítani kell a kerekesszék számára a megfordulás lehetőségét, azaz legalább egy másfél méter átmérőjű kört kell szabadon hagyni. Fontos jellemző, hogy az akadálymentes emelőlap felülete nem lehet csúszós, hiszen biztosan kell tartania a szállítandó személyt. Az akadálymentes emelőlap liftaknáját legalább korlátvédelemmel kell ellátni, elkerülendő a véletlen baleseteket.

Legyen szó kültérről vagy beltérről az akadálymentes emelőlap biztos megoldást adhat. Ugyanakkor a kültéri emelőlap nagyobb kivitelezési és karbantartási figyelmet igényel az időjárásnak köszönhetően.

Az akadálymentes emelőlap működtetésének legkényelmesebb módja az elektromos áram, de egyéb megoldásként szóba jöhet a kézi erővel hajtott emelőlap is. Alternatív lehetőség az akkumulátoros kivitel, amely a végállásokban csatlakozik a töltőáramra.

Az akadálymentes emelőlap kis helyigényével, ugyanakkor praktikus szolgáltatásával igen nagy segítséget jelenthet. Kiépítés és üzemeltetése, karbantartása nem jelent óriási terhet amennyiben más lehetőségekkel hasonlítjuk össze. Az akadálymentes emelőlap kiváló megoldást kínál.

Csekély helyet igényel a mozgástérből a kisebb szintkülönbség áthidalására kiválóan alkalmas akadálymentes emelőlap.

Hozzászólások lezárva.