Akadálymentes korlátlift

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

 

 Korlátlift

Meglévő lépcső és korlát esetén az akadálymentes korlátlift kiépítése jó alternatíva lehet.

Akadálymentes korlátlift

Az akadálymentes korlátlift – mint a neve is mutatja – a már kiépített lépcső kiegészítőjeként, a korlátot használva és a lépcső nyomvonalát követve biztosíthatja az akadálymentesítést. Közintézmények, társasházak, állatkertek és bemutatócentrumok akadálymentesítő eszköze egyaránt lehet korlátlift.

Akadálymentes korlátlift

Olyan esetekben, amikor a szintkülönbség nagyobb, mint 1,8 m és nincs lehetőség vagy mód akadálymentesítő rámpa, illetve lift kiépítésére, akkor jöhet szóba az akadálymentes korlátlift. Ez a lépcső korlátjára támaszkodva, egy elektromos motorral hajtva és a lépcső nyomvonalát követve emeli fel a korlátlift lapját. A korlátlift lapja alkalmas egy kerekesszék és a benne ülő stabil megtartására, illetve szállítására. Tekintve, hogy a teher a korláton összpontosul, ezért a lépcső eredeti korlátja általában nem felel meg a célnak. Az akadálymentes korlátlift megvalósításához speciális, általában egyedi kialakítású korlát szükséges, amely megfelelően stabil és a korlátlift zökkenőmentesen képes rajta végighaladni.

Akadálymentes korlátlift

Egy akadálymentes korlátlift alkalmazásakor szinte teljesen mindegy a lépcső alakja és hossza, a korlát segítségével tökéletesen lekövethető. Még a lépcsőfordulók sem jelentenek akadályt. Ugyanakkor a korlátlift ilyenfajta egyedisége miatt, a korlátliftet áttelepíteni általában nem lehetséges, minden lépcső mellé egyedileg kell megtervezni és kivitelezni.

Akadálymentes korlátlift

A praktikusság jegyében, hogy minél kevesebb helyet foglaljon el az akadálymentes korlátlift az emelőlap felhajtható, így parkoló helyzetben nem igényel nagy teret, a lépcső szinte egész szélességében átjárható. Léteznek olyan megoldások is – a rendelkezésre álló tér még jobb kihasználására – hogy a korlátlift kezdő és végpontján egy speciális íves szakasszal kivezetik a korlátliftet a lépcső nyomvonalából. Ezzel nem csak a lépcső szabad terét növeljük, de a korlátlift használhatóságát is. Fontos, hogy az akadálymentes korlátlift végállásainál lehetőséget kell biztosítani egy kerekesszékkel történő megforduláshoz, melyhez a fordulási kör átmérője legalább 1,5 m.

Akadálymentes korlátlift

A tervezett funkció szerint a korlátlift emelőlapját kialakíthatjuk kerekesszék szállításához, de elláthatjuk akár fix ülőalkalmatossággal, ami nem csak a kerekesszékes mozgáskorlátozottaknak, de idősebb emberek, kismamák számára is akadálymentesítő szerepet tölthet be.

Akadálymentes korlátlift

Egy korlátlift energiaellátását is biztosítani kell. Alapvetően két lehetőség közül választhatunk: a folyamatos tápellátás vagy az akkumulátoros megoldás. A folyamatos tápellátás az akadálymentes korlátlift esetében a hosszú vezetékek kiépítése miatt lehet aggályos. Ettől jobb megoldásnak látszik az akkumulátoros korlátlift, amely a végállásokban automatikusan rákapcsolódik a töltőáramra, míg menet közben az akkumulátor biztosítja az energiát.

Akadálymentes korlátlift

Az akadálymentes korlátlift kiváló segítséget nyújthat a rászorulóknak. Alkalmazása ott célszerű, ahol a lépcső már biztosítja a korlátlift számára a megfelelő nyomvonalat és a szükséges, stabil korlát gond nélkül kiépíthető. A minőségi korlátlift kevés gondoskodást igényel, ellenben hosszú éveken keresztül képes kiválóan tenni a dolgát. Az akadálymentes korlátlift a rászorulóknak segít.

Már meglévő lépcsőház, illetve lépcső és korlát esetén az akadálymentes korlátlift kiépítése lehet a jó alternatíva, mint kevés helyet igénylő megoldás.

Hozzászólások lezárva.